În această perioadă, alergiile la ambrozie sunt foarte frecvente. Polenul de ambrozie atinge nivelul maxim de răspândire între august și septembrie. O singură plantă poate elibera chiar și un miliard de particule de polen. Pentru cei alergici, orice contact cu particulele fine de polen ale acestei plante creează disconfort. Nasul începe să curgă, ochii lăcrimează, apare și strănutul. Am putea crede că este vorba despre simptome specifice unei răceli sau ale unei gripe însă, în acest caz, este doar reacția organismului la polenul ambroziei.
Deși există și o lege care-i obligă pe proprietarii terenurilor pe care crește ambrozia să taie această plantă, de an la an, ea continuă să se răspândească. Din fericire, există numeroase metode ameliorare a simptomelor provocate de alergia la polen, astfel că cei care se confruntă cu astfel de probleme pot să-și reia activitățile obișnuite într-un timp foarte scurt. Prevenția rămâne însă cea mai sigură cale de a evita simptomele alergiei, astfel că persoanelor cu o sensibilitate crescută la polen le e recomandat să își ia măsuri de protecție.
Factorii declanșatori ai alergiei la ambrozie
Ambrozia este o plantă foarte răspândită în Europa, care poate atinge până la 100 m înălțime. Este o plantă comună, denumită popular „iarba pârloagelor” sau „floarea pustei”. Denumirea provine de la faptul că această plantă este răspândită în zone abandonate, pe terenuri care, de regulă, nu au nicio utilitate. Ambrozia atinge nivelul maxim de polenizare la sfârșitul lunii septembrie.