Sănătate

Alimente bio – tot ce trebuie să știi, de la A la Z

alimente bio

Alimente bio, alimente organice, produse eco. Mulți le laudă, unii vorbesc cu melancolie despre ele și cu toții le putem găsi la un preț mai ridicat în supermarket. Însă ce presupun aceste alimente, mai precis? Află că toate aceste alimente din categoria bio sunt crescute natural, nemodificate genetic și cultivate fără a recurge la chimicale, pesticide sau ierbicide. De asemenea, alimentele bio păstrează o mare parte din calitățile nutritive.

Ce înseamnă alimente bio?

Bio, natural, ecologic se referă la acele alimente fără aditivi sintetici, pesticide, organisme modificate genetic și hormoni de creștere. De asemenea, implică și tehnologii nepoluante. Și împreună, toți acești factori dau naștere unor alimente gustoase, care sunt crescute în armonie cu mediul și contribuie la buna funcționare a organismului celui care le consumă. Pentru ca un produs să poată fi numit bio, este necesar ca acesta să îndeplinească o serie de standarde de calitate și să primească certificările necesare. În acest fel, consumatorul are siguranța provenienței ingredientelor sau modalității de fabricare și poate alege produsul bio în detrimentul altora cu origini incerte.

Pentru că în cultivarea alimentelor ecologice nu se utilizează pesticide, o cantitate mare de vitamine, minerale și antioxidanți sunt livrate organismului tău, oferindu-i aportul optim de nutrienți de care are nevoie. Singurul dezavantaj despre care se poate vorbi în ceea ce privește alimentele bio este prețul. Însă cunoscând toți factorii care determină acest preț, realizăm că merită! Bio implică mai multă mână de lucru și mai puține mijloace mecanizate, o cultivare ce protejează mediul, rotația culturilor și, cel mai important, nutrienții necesari de care organismul uman are nevoie.

Sănătate de fier cu alimente bio

Despre încrederea în alimentație auzim de la părinți sau bunici, dar supermarketurile secolului al XXI-lea sunt departe de a ne oferi măcar o fărâmă din această încredere. Ai crede că dacă îți umpli coșul de cumpărături cu mere, pâine integrală și ouă, ai făcut o alegere sănătoasă. Însă dacă aceste produse nu sunt bio, cel mai probabil merele sunt tratate cu îngrășământ artificial pentru a avea un aspect atrăgător, în vreme ce gustul este fad. Dacă vei citi ingredientele pâinii, vei fi surprins să afli că are în compoziție dextroză și zahăr. Ouăle de găină reprezintă reale surse de vitamine și minerale. Însă dacă alegi ouă provenind de la găini crescute în baterii și hrănite cu furaje și nutrețuri de proastă calitate, organismul tău nu se va bucura la maximum de aceste vitamine și minerale.

Așadar, este indicat ca atunci când mergi la cumpărături, să faci alegeri înțelepte pentru organismul tău. Adoptă o disciplină alimentară și pune sănătatea pe primul loc. Chiar dacă îți place gustul anumitor alimente, importante sunt proprietățile lor nutritive. Gândește alimentația în termeni de vitamine, minerale, substanțe nutritive esențiale bunei funcționări a organismului tău. Degeaba te bucuri de gustul unui aliment, dacă acesta este procesat (adică slab în nutrienți sau având chiar 0 nutrienți). Sănătatea ar trebui să constituie o prioritate pentru noi toți și alimentația este cea mai simplă metodă prin care ne putem consolida sănătatea și preveni posibile afecțiuni.

„Ești ceea ce mănânci” și „minte sănătoasă în corp sănătos” sunt doar câteva dintre proverbele binecunoscute legate de alimentație. Iar dintre toate alimentele care ne sunt la dispoziție, cele bio par alegerea cea mai potrivită pentru o sănătate de fier pe termen lung. Chiar dacă prețurile alimentelor bio sunt mai ridicate decât ale celorlalte alimente din comerț, sănătatea ta este un aspect în care merită să investești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *