Mulți dintre noi ne-am propus pentru noul an să fim mai atenți la alimentație, pentru a ne menține sub control greutatea și a rămâne sănătoși. Unii nutriționiști recomandă să ținem un jurnal alimentar, pentru a avea o evidență a alimentelor pe care le consumăm. Cercetările arată că, mai ales pentru cei care vor să slăbească, acest tip de jurnal este foarte eficient, deoarece ne poate ajuta să avem o perspectivă asupra obiceiurilor alimentare.
Un studiu realizat de National Library of Medicine, la care au participat aproape 1.700 de persoane, arată că cei care au ținut jurnale alimentare au pierdut de două ori mai multe kilograme față de cei care nu păstrau o astfel de evidență a preparatelor consumate.
Ce trebuie să cuprindă jurnalul alimentar
Potrivit www.health.harvard.edu, eficiența unui jurnal alimentar ține de precizie și consecvență. Iată ce trebuie să treci într-un jurnal alimentar:
Ce mănânci? Notează ce alimente și băuturi consumi la fiecare masă, cum sunt preparate acestea. Nu uita să precizezi și garniturile, sosurile, condimentele sau topping-urile.