Sănătate

Circulația sanguină – tot ce trebuie să știi despre cum o poți îmbunătăți

Circulația sanguină presupune un proces complex care se desfășoară în cei peste 11 km de vase de sânge pe care îi deține organismul uman. Împreună cu inima și mușchii, venele alcătuiesc sistemul circulator și transportă sânge în fiecare colț al organismului tău. Însă o circulație sanguină deficitară poate fi cauza mai multor afecțiuni și probleme de sănătate. Pentru a preveni mâini sau picioare reci și amorțite, căderea părului sau uscarea pielii, asigură-te că susții buna circulație sanguină a organismului tău.

Circulația sanguină deficitară

Nicotina reprezintă ingredientul activ din țigări. Și nicotina nu numai că are numeroase efecte negative asupra sănătății, dar se depune pe pereții arterelor și îngroașă sângele. Dacă fumezi, ia în considerare renunțarea la acest obicei nesănătos. Probabil că nu este deloc ușor, însă sănătatea pe termen lung trebuie să fie prioritatea ta.

Deshidratarea afectează și circulația sanguină. Sângele are în compoziție un mare procent de apă, astfel că are nevoie de o hidratare corespunzătoare pentru a fi pus impulsionat să circule așa cum trebuie. Chiar dacă nu ți-e sete, hidratarea cu minimum 2 litri de lichid pe zi trebuie văzută ca o misiune. Circulația sanguină, aspectul pielii și buna funcționare general a organismului îți vor fi recunoscătoare.

Sedentarismul este cel mai mare deserviciu pe care îl poți face circulației tale sanguine. Dacă job-ul tău presupune statul pe scaun sau statul în picioare, iar atunci când ajungi acasă petreci timp pe canapea în loc să practici câtuși de puțin sport, fluxul de sânge are de suferit. Ia în serios cel puțin un program de exerciții ușoare, cu impact redus, pentru a-ți pune sângele în mișcare.

Modalități de a îmbunătăți circulația sanguină

Apucă-te de sport. Sportul are beneficii cunoscute și dovedite în ceea ce privește circulația sanguină, dar și o stare generală bună de sănătate. Fie că te apuci serios și disciplinat de sport, fie că începi prin a alege scările în detrimentul liftului, orice pas în acest sens este binevenit. Iar o cale de mijloc între aceste abordări este Yoga. Yoga este o activitate fizică cu un impact redus și care poate să-ți repună în mișcare fluxul de sânge. Pozițiile de yoga impulsionează sângele și sunt ușor de practicat, necesitând doar o saltea de yoga.

Asigură-i organismului cât mai mult oxigen! Ieși la alergat, mergi cu bicicleta, ia cursuri de înot. Când practici toate aceste lucruri, pompezi sângele și transporți mult oxigen către mușchi. Fie că mergi la serviciu cu mașina proprie sau cu un mijloc de transport în comun, poate ar fi timpul să iei în considerare bicicleta. Nu vei mai petrece timp prețios în trafic și vei contribui la un oraș mai verde. În plus, condiția ta fizică, circulația sanguină și starea generală de bine îți vor mulțumi.

Disciplinează-te din punct de vedere alimentar. Să recunoaștem: nu există niciun dezavantaj al unei diete echilibrate. Pare dificil, dar cu motivație și respectarea următoarei reguli este simplu. Când mergi la cumpărături, umple-ți coșul cu fructe, legume, semințe, cereale, pește. Stai departe de alimente procesate, grăsimi și zahăr.  De asemenea, consumul acestor alimente trebuie să fie moderat și variat. Aceste alegeri vor contribui la o greutate sănătoasă, nivel de colesterol sub control, circulație sanguină cât mai bună și o condiție de sănătate bună pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *