Fă acest exercițiu: respiră adânc, apoi expiră. Te vei simți imediat mai bine. Profesioniștii din domeniul sănătății mentale recomandă respirația adâncă (deep breathing) datorită efectelor pozitive pe care le are asupra stării de spirit, nu doar asupra sistemului respirator.
Exercițiile de respirație sunt o modalitate ușoară de a atenua stresul, așa cum arată Jerath, Crawford și Barnes într-un studiu publicat în Applied Psychophysiology and Biofeedback. Prin respirația diafragmatică sau respirația abdominală, aerul umple și partea inferioară a plămânilor, nu doar pe cea superioară.
Află mai departe care sunt avantajele respirației profunde și ce tipuri de exerciții de respirație sunt recomandate de specialiști!
Avantajele deep breathing
În timpul respirației superficiale, partea inferioară a plămânilor nu primește o cantitate mare de aer oxigenat, ceea ce ne poate provoca anxietate. Prin respirația profundă, în schimb, se va realiza schimbul complet de gaze respiratorii – oxigen și dioxid de carbon, ceea ce va duce la încetinirea bătăilor inimii și la stabilizarea tensiunii arteriale. Simpla concentrare pe respirație sau schimbarea modului în care respiri îți va reduce nivelul de stres.
Tehnicile de respirație te pot calma fizic și psihic în doar câteva minute, arată Russo, Santarelli și O’rourke, într-un studiu publicat în revista Breathe (Sheff). Poți practica respirația adâncă dacă te afli într-o situație ce îți provoacă neliniște, de exemplu într-o ședință stresantă sau dacă te afli într-o zonă aglomerată.